Δρ. Αθηνά Βορρίση        

Leonardo-990x257

Εκδήλωση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Δούκα

Στις 13 Μαΐου 2015, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Δούκα υπό την αιγίδα της Β΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης κου Φαλούκα και της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων κας Κουρή, το Σχολείο μας παρουσίασε τις δράσεις των Πολιτιστικών μας Προγραμμάτων: «Λέσχη Ανάγνωσης: Βιβλιοπαρουσιάσεις» και «Λέσχη Ανάγνωσης: Εκφραστική Ανάγνωση» για τη σχολική χρονιά 2014-2015 (βλ. σχετικές φωτογραφίες). 
Οι Υπεύθυνες των Προγραμμάτων
      Αθηνά Βορρίση
     Νεκταρία Σκουτέλη
 
 

sigjrr

 
 

Λέσχη Ανάγνωσης - Ιανουάριος 2014

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών προγραμμάτων, λειτουργεί Λέσχη Εκφραστικής Ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου του σχολείου μας.
Τι σημαίνει όμως εκφραστική ανάγνωση; Εκφραστική ανάγνωση είναι η προσπάθεια ερμηνείας και μετάδοσης του περιεχομένου ενός λογοτεχνικού κειμένου στους ακροατές με τη χρήση της φωνής και, σε περιορισμένο βαθμό, την έκφραση του προσώπου. Η εκφραστική ανάγνωση είναι η προσπάθεια να αποδώσει κανείς –και να μεταφέρει στον ακροατή-όχι μόνον το κείμενο που διαβάζει, αλλά και την ερμηνεία του.
Οι μαθητές έχουν έτσι την ευκαιρία, να έρθουν σε επαφή με ποιοτικά Ελληνικά λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και κείμενα από την παγκόσμια λογοτεχνία μεταφρασμένα στα ελληνικά και αφού προσεγγίσουν το θεματικό τους πυρήνα, κατανοήσουν του χαρακτήρες, τα συναισθήματα και το σκοπό του συγγραφέα, να τα ερμηνεύσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Απώτερος στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη λογοτεχνία.
Όσο πληρέστερα κατανοεί κανείς, αλλά και όσο περισσότερο αγαπά ένα κείμενο, τόσο καλύτερα μπορεί να το αποδώσει με τη φωνή του, δηλαδή να το διαβάσει. Με άλλα λόγια οι μαθητές περνούν από την απλή ανάγνωση, την ουδέτερη μεταφορά ενός κειμένου στην ερμηνευτική ανάγνωση δηλαδή στην απόδοση και την ερμηνεία του.
Ο χρωματισμός της φωνής, η ένταση και ο τόνος, η επιβράδυνση / επιτάχυνση, η αλλαγή προφοράς, είναι μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Λέσχη Εκφραστικής Ανάγνωσης, κινητοποιώντας ακόμη και τους πιο διστακτικούς μαθητές και φαίνεται ότι όλοι πραγματικά το απολαμβάνουν...

Επιμέλεια: Βορρίση Αθηνά & Σκουτέλη Νεκταρία.

 
 

sigjrr