Δρ. Αθηνά Βορρίση        

Leonardo-990x257

Πρόσφυγες. Συζήτηση με την δρ. Ελπινίκη Ταστάνη ΕΛΠ. 13-4-2016

Στο πλαίσιο υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος, «Πρόσφυγες: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται» (υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος: Αθηνά Βορρίση)  προσκαλούμε και συναδέλφους- εκπαιδευτικούς  που υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα σε άλλα σχολεία,  έτσι οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να βρεθούν  και να ανταλλάξουν απόψεις  με μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικά σχολεία. 
Εδώ (βλ. φωτογραφίες) είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε την δρ. Ελπινίκη Ταστάνη, συνάδελφο- εκπαιδευτικό από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα των προσφύγων και παρουσίασε στους μαθητές μας τμήμα από την προσωπική της εργασία στο συγκεκριμένο θέμα. Στη δράση προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους του φωτορεπόρτερ Κωστή Νταντάμη (1)  καθώς και φωτογραφίες του (2)  από τη διάσωση προσφύγων στη Λέσβο.
Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διατύπωσαν διάφορες ερωτήσεις  αποδεικνύοντας  τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίησή τους  στο συγκεκριμένο θέμα.
 

Η Σώτη Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος και συγγραφέας στο 2ο Γυμν. Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης που επιχειρούμε από την προηγούμενη σχολική χρονιά (2013 – 2014) των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Σχολείου μας με το  αντίστοιχο Πολιτιστικό Πρόγραμμα, «Φιλαναγνωσία» του 2ου  Γυμνάσιου Νέας Ιωνίας, συνεχίζουμε και φέτος τις προσπάθειες δημιουργικής επικοινωνίας μεταξύ μας.  Μια από τις δράσεις, που μας δόθηκε η ευκαιρία φέτος να συνυπάρξουμε,  ήταν στις 22 Απριλίου 2015, όπου επισκεφθήκαμε το παραπάνω Σχολείο για να γνωρίσουμε από κοντά και να διατυπώσουμε τις ερωτήσεις μας στη δημοσιογράφο και συγγραφέα, Σώτη Τριανταφύλλου. 
Βεβαίως, τα παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με το έργο και τη δράση της συγγραφέως, πριν τη συγκεκριμένη συνάντηση, με βάση τις οδηγίες των υπευθύνων των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Σχολείου μας, Αθηνάς Βορρίση και Νεκταρίας Σκουτέλη (βλ. φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση).  
Επιμέλεια: 
Αθηνά Χ. Βορρίση
 
 

sigjrr

 
 

Ο Ηλίας Λογοθέτης, ποιητής & μαθηματικός του 2ου Γυμν. Ν. Ιωνίας

Αλληλεπίδραση προγραμμάτων ( 7 Φεβρουαρίου 2014 )

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων που λειτουργούν στο σχολείο μας στη Λέσχη Ανάγνωσης, οι μαθητές, οι Υπεύθυνες των Προγραμμάτων της Λέσχης Ανάγνωσης και ο Διευθυντής του σχολείου, Κωνσταντίνος Κολλιάρος είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε, μετά από πρόσκλησή μου, τον ποιητή και μαθηματικό του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, Ηλία Λογοθέτη.
Ο Ηλίας Λογοθέτης, μάς μίλησε για τις θετικές επιστήμες και την ποίηση, συνέδεσε τη λογοτεχνία και την τέχνη με την επιστήμη των μαθηματικών, μας διάβασε ποίηση (δική του και άλλων ποιητών) και μας μοίρασε αντίγραφα ποιημάτων. Τέλος, αναφέρθηκε στα ερεθίσματα από την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή τα οποία αποτελούν αφορμές για την ποίηση και τη λογοτεχνική παραγωγή γενικότερα.
Ευχαριστούμε τον Ηλία Λογοθέτη και τους συναδέλφους μας από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμά μας.
Αθηνά Βορρίση

 
 

sigjrr