Διδακτική Επίσκεψη στην Aκρόπολη
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Επισκέψεις σε Μουσεία
Οι μαθητές με τις καθηγήτριες, υπεύθυνες των Προγραμμάτων που λειτουργούν στη Λέσχη Ανάγνωσης, Αθηνά Βορρίση και Νεκταρία Σκουτέλη, στις 27 Μαρτίου 2015, επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και είδαμε την περιοδική έκθεση με έργα και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η έκθεση είχε τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco». Στον ίδιο χώρο είδαμε την έκθεση «Στο Χάνδακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» με στοιχεία της Κρήτης – Χάνδακας του 16ου αιώνα. (βλ. φωτογραφίες).
Τα συγκεκριμένα ερεθίσματα έγιναν αφορμή για εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές στα Προγράμματά μας.
Ιδιαίτερα εντυπωσιαστήκαμε από τα έργα :
Α. «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», 1565 – 1567,
Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Ναός Κοίμησης Θεοτόκου,
Ερμούπολη.
Β. «Ο Μυστικός Δείπνος», 1568,
Bologna, Pinacoteca di Bologna…
Επιμέλεια:
Αθηνά Χ. Βορρίση.
«Μηχανισμός των Αντικυθήρων»
Στις 12 Μαρτίου 2014 οι μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στο τμήμα του Μουσείου, που φιλοξενεί το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο υπολογιστή (μεγάλη περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το πλοίο – οι θησαυροί – ο Μηχανισμός») στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Πρόκειται για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος - 1ος αιώνας π.Χ.) που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή (βλ. το site "The Antikythera Mechanism Research Project").
Την ιδέα και την ευθύνη για την οργάνωση της συγκεκριμένης Διδακτικής Επίσκεψης (πρ.: 34/11-2-2014) είχε η φιλόλογος Αθηνά Βορρίση, η οποία διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών στην Α΄ τάξη Λυκείου.
Η Διδακτική Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με βάση τη σχετική νομοθεσία (Διδακτικές Επισκέψεις: Υ.Α. 129287/Γ2/ Φ.Ε.Κ. 2769/2011). Στόχος της Επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την τεχνογνωσία των Ελλήνων και να κατανοήσουν την ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας στην περιοχή της Μεσογείου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφικού υλικού: Αθηνά Βορρίση
Η ξενάγηση, από την αρχαιολόγο Ελένη Μάρκου, στην έκθεση «Ιδανικές 'μορφές' κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ήταν μία από τις δράσεις της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας, στις 21 Φεβρουαρίου 2014. Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», ποίημα: «Φωνές».
Είδαμε προτομές του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιουλίου Καίσαρα, χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες και εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου (που προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές) να πλαισιώνουν τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη. Απολαύσαμε την «εικονογράφηση» των ποιημάτων μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα. Συνδέσαμε νοητικά το χρόνο συγγραφής των ποιημάτων με τα αντικείμενα της έκθεσης και τη δράση των καβαφικών πρωταγωνιστών.
Τέλος, μας εντυπωσίασε το κολάζ με τη μορφή του Κ. Καβάφη και οι λέξεις – φράσεις με το γραφικό χαρακτήρα του ποιητή, που κοσμούν τους τοίχους του Μουσείου από το ποίημα «Φωνές».
Επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Βορρίση