Δρ. Αθηνά Βορρίση        

Leonardo-990x257

Επίσκεψη στο στρατιωτικό κοιμητήριο Φαλήρου

 
Την Παρασκευή 17 Απριλίου, η Γ΄ τάξη του Γυμνασίου μας πραγματοποίησε  εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Φαλήρου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεότερης Ιστορίας. Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:  Αγγελοπούλου Χάιδω,  Βορρίση Αθηνά και  Δανάσκος Φώτης.
Οι μαθητές και μαθήτριες ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο συντηρητή του Κοιμητηρίου Τσούλο Μανώλη, ενώ μετά την ξενάγηση αφιέρωσαν λουλούδια και απήγγειλαν ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών. Τα ποιήματα επελέγησαν με κριτήριο την καταγωγή των ποιητών, προτιμήθηκαν εκείνοι που η καταγωγή τους ταυτίζεται με αυτή των θυμάτων του Α΄ και  Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Επιπλέον, απαγγέλθηκαν στίχοι, προς τιμήν των ηρώων, από την Ιλιάδα του Ομήρου, από τον Οδυσσέα Ελύτη και τη δημοτική μας ποίηση.
Το Κοιμητήριο συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων (CWGC Commonwealth War Graves Commission ), η οποία δημιουργήθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο με σκοπό να παραμείνει άσβεστη η μνήμη των ανδρών και γυναικών της Κοινοπολιτείας, που πέθαναν κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων πολέμων.
Τα κράτη και η CWGC τιμούν τη μνήμη 1.700.000 ανδρών και γυναικών, που θυσιάστηκαν και στους δύο αυτούς πολέμους, όπως αναφέρεται παραπάνω.  Σε όλη την υφήλιο, σε 23.000 τοποθεσίες σε 154 χώρες, έτσι και στην Ελλάδα  παραχωρήθηκε από το ελληνικό Κράτος, ο συγκεκριμένος χώρος στην Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα των κοιμητηρίων και των μνημείων.
 
 
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Πολυήμερη εκδρομή στα Γιάννενα για την Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου

Η πολυήμερη εκδρομή μας, φέτος, πραγματοποιήθηκε από 4 έως και 7 Απριλίου 2019 στα Γιάννενα. Oι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν διάφορες εμπειρίες, όπως: Να απολαύσουν, στη διαδρομή, τη σύγχρονη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, να γνωρίσουν τις Αλυκές, την πόλη και τον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι. Στην πόλη των Ιωαννίνων είδαμε το Σπήλαιο του Περάματος, το Δημοτικό Μουσείο  στο Τζαμί και το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Επισκεφθήκαμε, επίσης, το Νησάκι στη Λίμνη Παμβώτιδα και το Μουσείο του Αλή Πασά. Την τρίτη ημέρα της παραμονής μας στην περιοχή μεταβήκαμε στο Μέτσοβο, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε την Πινακοθήκη Αβέρωφ και το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης. Την τέταρτη και τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων / Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη.
Οι μαθητές, που συμμετείχαν στην παραπάνω εκδρομή, ήταν από τη Γ΄ Γυμνασίου 33, από την Α΄ Λυκείου 45 και από την Β΄ Λυκείου 38. Αρχηγός της εκδρομής ορίστηκε η Υποδιευθύντρια Α΄, Αθηνά Βορρίση. Ανά τάξη οι συνοδοί καθηγητές ορίστηκαν: για τη  Γ΄ Γυμνασίου, Μπαλαδήμα Αγγελική, Κορναράκη Αφροδίτη με αρχηγό την Κούβαρη Ευαγγελία. Για τη Α΄ Λυκείου, Σκουτέλη Νεκταρία, Θεοδωρόπουλος Φραγκίσκος με αρχηγό τη Βορρίση Αθηνά. Για τη Β΄ Λυκείου, Λιβανοπούλου Αθανασία, Σαλαπάτα Κωνσταντίνα  με αρχηγό την Οικονομοπούλου Ελένη.
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Οθωμανικό γεφύρι - Δερβενάκια

Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης, στις 11 Οκτωβρίου 2018, μεταβήκαμε στο  Οθωμανικό τοξωτό γεφύρι το οποίο βρίσκεται στα όρια των κοινοτήτων Αγίου Βασιλείου και Σπαθοβουνίου του Νομού Κορινθίας. Το οθωμανικό γεφύρι βρίσκεται έξω από το χωριό και έχει χτιστεί πάνω από τον ποταμό Ασωπό. Δυστυχώς, ο περιβάλλων χώρος δεν είναι αντάξιος της ιστορίας, όμως, παρόλα αυτά οι μαθητές και μαθήτριες παρατήρησαν από κοντά την αρχιτεκτονική του καθώς και τον τρόπο με τον οποίο στην εποχή της Τουρκοκρατίας λάξευαν τις πέτρες και κατόρθωναν να στήσουν μία τόσο σταθερή κατασκευή από την οποία, ακόμα και στις μέρες μας, περνούν και οχήματα.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον ιστορικό χώρο των Δερβενακίων, όπου διεξήχθη η ιστορική μάχη μεταξύ του στρατού του Δράμαλη και των συντεταγμένων επαναστατημένων Ελλήνων.
Φεύγοντας επισκεφθήκαμε την πλωτή γέφυρα της Ποσειδωνίας, η οποία συνδέει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα στην περιοχή του Λουτρακίου. Οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για την λειτουργία της και είδαν τμήμα της Αρχαίας Διόλκου. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στην πόλη του Λουτρακίου, επιστρέφοντας το απόγευμα στο σχολείο μας.
 
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Τετραήμερη εκδρομή στη Σύρο

Τον Απρίλιο του 2017, πριν από  το Πάσχα πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκδρομή της Α΄ Λυκείου στη Σύρο (αρχηγός εκδρομής: Αθηνά Βορρίση). Εκτός από τα πανέμορφα μέρη που επισκεφτήκαμε (παραλίες, μουσεία, δημαρχείο, θέατρο κλπ.) σε μερικές από τις φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε την παρέα των συναδέλφων που συνοδεύουν τους μαθητές να ξενυχτούν έξω από τα δωμάτια των μαθητών μας για την ασφάλειά τους. 
 
 

sigjrr

 
 

Έξοδοι Συλλόγου Διδασκόντων (Ιαν. & Ιουν. 2016)

Ως  Σύλλογος Διδασκόντων,  πιστεύουμε ότι  για να υπάρξει διαρκής συνεργασία και δημιουργική διάθεση μεταξύ μας, με σκοπό την αποδοτικότερη συνεργασία μας στο σχολικό χώρο επ’ ωφελεία  των μαθητών μας, πρέπει να «συνευρισκόμαστε» και εκτός σχολείου. Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε μερικές από τις εξόδους μας. Η υποδιευθύντρια κα Γιαννίτσαρη είχε την ιδέα και ο πρώην υποδιευθυντής κος Πατέρας επέλεξε τη Στενή Ευβοίας για την πρόσφατη εκδρομή μας, ενώ στις 23 Ιανουαρίου 2016 διασκεδάσαμε σε ταβέρνα στο Χαλάνδρι. 
 
 

sigjrr