Δρ. Αθηνά Βορρίση        

Leonardo-990x257

«Μηχανισμός των Αντικυθήρων»
Στις 12 Μαρτίου 2014 οι μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ξεναγήθηκαν στο τμήμα του Μουσείου, που φιλοξενεί το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο υπολογιστή (μεγάλη περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το πλοίο – οι θησαυροί – ο Μηχανισμός») στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Πρόκειται για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος - 1ος αιώνας π.Χ.) που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή (βλ. το site "The Antikythera Mechanism Research Project").
Την ιδέα και την ευθύνη για την οργάνωση της συγκεκριμένης Διδακτικής Επίσκεψης (πρ.: 34/11-2-2014) είχε η φιλόλογος Αθηνά Βορρίση, η οποία διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών στην Α΄ τάξη Λυκείου.
Η Διδακτική Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με βάση τη σχετική νομοθεσία (Διδακτικές Επισκέψεις: Υ.Α. 129287/Γ2/ Φ.Ε.Κ. 2769/2011). Στόχος της Επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την τεχνογνωσία των Ελλήνων και να κατανοήσουν την ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας στην περιοχή της Μεσογείου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφικού υλικού: Αθηνά Βορρίση

 
 

sigjrr