Δρ. Αθηνά Βορρίση        

Leonardo-990x257

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών «Ρίζες», Δημήτρης Τσακιλτζής και Νίκος Καραμπουρνιώτης, μάς τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν στους μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν κατά το τρέχον σχολικό έτος στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Πρόσφυγες: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται».
Ο Δημήτρης Τσακιλτζής μίλησε για τους πρόσφυγες του 1922 στο Χαλάνδρι, μετά από σχετική εισαγωγή της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του προγράμματος και στη συνέχεια παρουσιάστηκε το θέμα των προσφύγων σήμερα (βλ. σχετικές φωτογραφίες). Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον διασώστη Νίκο Καραμπουρνιώτη, ο οποίος μίλησε για τη διάσωση των προσφύγων στο Αιγαίο σήμερα βασιζόμενος στις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του σε πρόσφατη διαδικασία διάσωσης προσφύγων στη Λέσβο.
Οι παραπάνω παρουσιάσεις και η συζήτηση που ακολούθησε ευαισθητοποίησαν τους μαθητές στο προσφυγικό ζήτημα και τους οδήγησαν σε κοινωνικές δράσεις. Άμεση ενέργεια ήταν η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του δήμου Χαλανδρίου και η εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά των προσφύγων. Επίσης, τα μικρότερα παιδιά του σχολείου μας (Γυμνάσιο ) με τη βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας, Ευαγγελίας Κορρέ , έφτιαξαν χρωματιστές κάρτες με ζεστές ευχές στα αγγλικά, όπου τις τοποθετήσαμε σε ειδικές τσάντες του Δήμου μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα τα οποία συγκεντρώσαμε και τις αποστείλαμε στα μικρά προσφυγόπουλα.