Δρ. Αθηνά Βορρίση        

Leonardo-990x257

 2018 05 15 tasios
 
Διαθεματικό/διεπιστημονικό μάθημα
Στο σχολείο μας, για πέμπτη(5η) συνεχή χρονιά,  υλοποιείται διαθεματική/διεπιστημονική διδασκαλία η οποία αφορά στο συνδυασμό δύο διαφορετικών επιστημονικών πεδίων (από τις θεωρητικές  και τις θετικές επιστήμες, βλ. σχετικά στις αναφορές προηγουμένων ετών στην ιστοσελίδα του σχολείου μας https://8gym-lt-chalandr.gr και στην παρούσα ιστοσελίδα της υπεύθυνης εκπαιδευτικού ). 
Στο πλαίσιο της διδασκαλίας αυτής, σήμερα Τρίτη, 15 Μαΐου 2018,  κατά τη διάρκεια δύο διδακτικών ωρών, με τη συμμετοχή των τμημάτων Α1 και Α2 του Λυκείου μας, την παρουσία συναδέλφων εκπαιδευτικών και τη συνεργασία του  Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θεοδόση Τάσιου,  πραγματοποιήθηκε καινοτόμα δράση.  Σε αυτήν προβλήθηκε πρωτογενές υλικό: ταινία animation, η οποία αποτελεί μέρος ερευνητικής εργασίας του παραπάνω Καθηγητή και έχει τίτλο «Δίολκος για 1500 χρόνια». 
Η συγκεκριμένη ταινία,  προξένησε το ενδιαφέρον και δημιούργησε  την επιθυμία στην φιλόλογο Αθηνά Βορρίση (PhD),  για  έρευνα στον τομέα της διδασκαλίας, μέσα από τη διαθεματικότητα (όπως έχει ήδη αναφερθεί  και στις  σχετικές αναρτήσεις των προηγουμένων ετών). Η ίδια η διαθεματική/διεπιστημονική διδασκαλία υπαγορεύει τη συνεργασία και άλλων εκπαιδευτικών, διαφορετικών ειδικοτήτων. Στη συγκεκριμένη διδασκαλία συμμετέχει και  η φυσικός Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου.
Η διαδικασία υλοποίησης του διαθεματικού μαθήματος,  για το τρέχον σχολικό έτος (2017-2018), είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί (όπως κάθε χρόνο) με την προγραμματισμένη αξιολόγηση: Διανέμεται στους μαθητές ερωτηματολόγιο το οποίο αφορά στα δύο διαφορετικά επιστημονικά πεδία διδασκαλίας και ζητείται από αυτούς , να συμπληρωθεί. Οι εκπαιδευτικοί (υπεύθυνη και συνεργαζόμενη εκπαιδευτικός) παραλαμβάνουν συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια  από τους  μαθητές  και εργάζονται για τη βελτίωση του μαθήματος πραγματοποιώντας τις απαραίτητες διορθώσεις/τροποποιήσεις  στο σχεδιασμό του  για  την επόμενη σχολική χρονιά (1) . 
Την ευθύνη  για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου μαθήματος,  έχει η  Αθηνά Βορρίση (PhD), ενώ, όπως ήδη αναφέρθηκε,  συμμετέχει και η φυσικός του σχολείου μας,  Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου.
Στην ιστοσελίδα του σχολείου https://8gym-lt-chalandr.gr μας μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό και απόσπασμα από την ομιλία του Καθηγητή Θεοδόση Τάσιου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εξέλιξης του μαθήματος τη συγκεκριμένη ημέρα. Επίσης  στην ενότητα «πειραματικές διδασκαλίες, γενικά», στην παρούσα ιστοσελίδα, ενότητα «ανακοινώσεις-άρθρα-δημοσιεύσεις/εισηγήσεις σε συνέδρια», μπορείτε να αναζητήσετε σχετική επιστημονική ανακοίνωση (3ο Διεθνές Συνέδριο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, τίτλος  Συνεδρίου : SCHOOLS AS LEARNING ORGANIZATIONS).
 
(1) Στοιχεία που θα είχαν ερευνητικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη διδασκαλία, της μη τυπικής διαδικασίας,  συγκεντρώνει η υπεύθυνη του μαθήματος